Media

Da li da verujemo svojim očima?

Film je obrazovno zabavnog karaktera i na unikatan način prikazuje nesavršenosti ljudskih čula.

Da li bi trebalo da verujemo svemu što vidimo svojim očima, ključno je pitanje kojim se ovaj video zapis bavi.

Da bismo znali da li nas oči varaju, moramo pre svega znati kako naše oči funkcionišu.

Pomoću očiju mi zapravo vidimo obrnuto ili u 2 dimenzije ( levo- desno, gore- dole), dok bliže- dalje, odnosno treću dimenziju, daljinu – ne vidimo. Kako bismo zapazili daljinu čulom vida, potrebna nam je pomoć uma kako bi se rekonstruisala slika.

Profesor Oliver Tošković pojašnjava faktore dubine i daljine kroz nekoliko zanimljivih primera, a u filmu možemo saznati i čemu nam služe dva oka i kako je Ames soba dospela u samo srce filmske industrije. Zbog svoje specifične građe i efekata Ames-a, čak ni Gandalf i Bilbo Bagins kao i Hagrid i Hari Poter nisu mogli odoleti….

Um nas uglavnom dobro služi i ne vara, ali u nekim specifičnim uslovima kao što su laboratorije ili Muzeju iluzija, taj isti um zna da se poigra sa nama.

 

Kaleidoskop pod lupom Einstein-a i Tesle

Film je edukativno zabavnog karaktera i učenicima na atraktivan i slikovit način prikazuje fenomene fizike u stvarnom životu.

Albert Einstein je smatrao da je cilj svakog misaonog delovanja pretvoriti čudo u nešto razumljivo, a svrha ovog interaktivnog kratkog filma je da kroz zanimljive činjenice i i mitove kao i stvarne eksponate Muzeja Iluzija, približi gledaocu relativno apstraktne pojmove iz fizike. (zakon odbijanja svetlosti, konstrukcija lika i zakon refleksije)

U fokusu filma je kaleidoskop kao i zakoni fizike koju su prisutni u ovoj optičkoj konstrukciji. Gledaoci kroz video mogu saznati kako da isti naprave kod kuće kao i način na koji su Tesla i Einstein koristili neke od navedenih fenomena fizike u svojim svakodnevnim aktivnostima.